Inbouwspots zijn geschikt als sfeerverlichting (met een dimmer) maar ook als directe verlichting. Je ziet dan ook in heel wat woningen terugkomen. Bovendien geven ze een extra toets aan je interieurinrichting. Inbouwspots plaatsen kan je zelf doen: ontdek het hier!
Inbouwspots: positie bepalen en gaten uitzagen
Eerst bepaal je de positie van de inbouwspots. Voorzie zo’n 30 cm tussen elke spot. Gebruik een potlood en een mal om de cirkels op het plafond aan te duiden waarin de inbouwspots gemonteerd zullen worden. Let er goed op dat je de juiste diameter voor het gat meet want zodra je hebt geboord is er geen weg terug. Een kleiner gat kan je uiteraard groter maken, maar een te groot gat is problematisch.
Als je over een plafond in gyproc of hout beschikt, gebruik je een fijngetande zaag met de juiste diameter. Boor de gaten zonder te veel druk op de boor uit te oefenen.
Inbouwspots aansluiten
Verbind de spots met de voorziene lichtpunten zodat je ze met de lichtschakelaars kan bedienen. Met een striptang haal je een stukje draad van de geel-groene aardgeleider van de bestaande installatie en die verbind je met de aarding van de spot. Volg de instructies die in de handleiding staan vermeld.
Spots plaatsen
Als er isolatiemateriaal in de buurt van de spots (boven het plafond) zit, moet je die weghalen. Spots kunnen heel erg warm worden en in combinatie met bijvoorbeeld isolatiemateriaal kan er brand ontstaan. Op de meeste inbouwspots zijn veerklemmen voorzien die je naar binnen drukt wanneer je de spot in de opening duwt. Wanneer je de klem loslaat, klikken ze automatisch open en zet de spot zich vast.
Lampjes in de inbouwspots plaatsen
Raadpleeg om te beginnen de gebruiksaanwijzing. De meeste lampjes hebben twee pinnen die je in de contactblokjes kan bevestigen. Gebruik altijd een doekje om het lampje vast te houden. Je mag het nooit met je blote handen aanraken want daardoor zal het doorbranden. De lampjes mogen ook niet in contact komen met de aansluitingskabels.
Schakel de stroom – die je aan het begin van deze klus hebt uitgezet – weer aan om te testen of alle inbouwspots werken.