Wie bouwt of verbouwt kan niet om een goeie isolatie heen. Er zijn echter heel wat isolatiematerialen op de markt, waardoor het voor de doorsnee doe-het-zelver vaak moeilijk wordt om de juiste keuze te maken. We lichten twee populaire materialen uit: PUR en XPS-isolatie en wegen de voor- en nadelen van beide tegen elkaar af.
XPS-isolatie is goedkoop …
Zowel PUR als XPS zijn kunststofmaterialen met een hoge thermische isolatiewaarde. PUR heeft een lambda-waarde (de mate waarin een stof warmte geleid) van 0,029 à 0,038 W/mK, voor XPS is de lambda-waarde 0.032 à 0.035 W/mK. Beide zijn dus ongeveer evenwaardig wat isolatiekracht betreft. Hét grote voordeel van XPS-isolatie is de prijs. Je betaalt door de band genomen ongeveer 10 euro minder per vierkante meter dan voor PUR! Toch wordt in de meeste gevallen PUR gekozen om te isoleren.
… maar milieuverontreinigend en brandbaar
Dat komt omdat XPS (voluit: geëxtrudeerd polystyreen) minder milieuvriendelijk is dan PUR (of polyurethaan). Styreen is namelijk een restproduct van aardolie. Daarom is XPS ook zo brandbaar. Ook op dat vlak is PUR dus te verkiezen boven XPS-isolatie.
XPS-isolatie neemt geen water op
Toch heeft ook XPS-isolatie een aantal voordelen die zeker het overwegen waard zijn. XPS wordt geleverd in platen met een groef langs de zijkanten zodat ze mooi op elkaar aansluiten bij plaatsing. Ze nemen praktisch geen water op, hebben een hoge isolatiewaarde en bestaan in verschillende kleuren en types. XPS-isolatie wordt het vaakst gebruikt in spouwmuren, kelderwanden en sarking-daken.
Voor een plat dak is het niet geschikt omdat XPS-platen vervormen als de temperatuur oploopt tot 80 graden en meer. Ook voor vloeren is XPS-isolatie niet aangewezen omdat de druksterkte veel lager ligt dan die van PUR (1,5 ton ten opzichte van 2,5 ton).
Conclusie
PUR kent meer toepassingen en is milieuvriendelijker dan XPS. Het grote nadeel van PUR is echter de prijs. Die ligt een stuk hoger dan XPS-isolatie.