Duizenden Vlamingen krijgen de komende maanden weer te maken met vochtproblemen in de kelder en dat door de aanhoudende regenbuien. Maak nog voor het begin van de winter komaf met vochtproblemen en zorg voor sluitende kelderdichting. Wij geven alvast het goede voorbeeld!
Hoe ontstaan vochtproblemen in de kelder?
Vochtproblemen in de kelder ontstaan door barsten of gaten in de vloer of wanden. Omdat er tijdens de winter meer neerslag valt dan tijdens de zomer is het risico op opstijgend grondwater in de kelder een pak groter. Wie het al heeft meegemaakt, moeten we wellicht niet meer overtuigen: water in de kelder is niet fijn! Zeker niet als je de ruimte gebruikt als opslagplaats voor oud meubilair, kleren en allerlei etenswaren. Dus: doe jezelf een plezier en zorg voor kelderdichting!
Is kelderdichting een wondermiddel?
Het antwoord luidt jammer genoeg: nee … Maar dat wil niet zeggen dat de juiste kelderdichting géén effect heeft.
Kelderdichting is een gel of crème die onder hoge druk wordt geïnjecteerd in je kelderwanden en -vloer. Zeker als de vochtproblemen niet té groot zijn, kan dit een goeie oplossing zijn voor je probleem. Er zijn verschillende producten kelderdichting in de handel verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat je alle verf- en mortelresten, oliën en ander vuil verwijdert alvorens de muren te gaan behandelen. Behandel de wanden met de gel tot 20 centimeter boven het hoogste grondwaterpeil, zo bouw je een buffer in mocht het water toch ooit nóg hoger komen te staan. Boven die bufferzone volstaat het om de muren opnieuw te cementeren en in te smeren met een bitumenderivaat.
Heb je bij de minste regenbui echter al te kampen met flinke plassen water, dan raden we je aan om een professional in te schakelen. Die zal je muren beter kunnen behandelen. Een vakman heeft natuurlijk wel zijn prijs. Doorgaans vragen die om en bij de 60 euro per vierkante meter voor muren van 30 centimeter. Als je zelf aan de slag gaat, kun je kosten reduceren tot ongeveer de helft.
Heb je recht op een premie?
Het is ook verstandig om je vooraf te informeren bij je gemeente of provincie. Vaak zijn er regelingen in het kader van isolering van je woning en kun je premies aanvragen.